KOLOTURNIK IZNAD BUNARSKE KRUNE


LJEVANO BRONČANI KANDELABER


UKRASNE KAMENE SLAVINE U OBLIKU LAVLJIH GLAVA


RASVJETA BUNARA
 
Trg pet bunara

Ukupna investicija 4.400.000,00 kn

...Opis radova
  Osnov obnove i uređenja Trga zasniva se na autentičnim ostacima na samom Trgu i pouzdanim dokumentima (arhivske fotografije i nacrti) što u ovoj fazi obuhvaća obnovu pločnika, uređenje platoa ispred Trga, rekonstrukciju prilaznog stubišta, izradu potpuno nove kamene balustrade na prilazu Trgu, restauraciju bunarskih vijenaca, rekonstrukciju stubišta i izradu nove balustrade uz Perivoj, uređenje pročelja vezanog uz Perivoj, restauraciju "fontanela", te izradu lijevanih metalnih kandelabara i podne rasvjete.
  Opločenje Trga izvelo se "Bračkim bijelim" kamenom tip VESELJE u pločama deb. 8 cm fino štokane površine položenim, u suhi cementni mort, te poliranim bordurama postavljenim po osi rastera bunarskih vijenaca i ishodištu njihovog sjecišta.
  Budući da su stubišta bila znatno oštećena, bilo je potrebno izraditi nova, ponavljajući profilirane detalje postojećih, kao i sanirati sva ostala znatna oštećenja kamene plastike.NIZ BUNARSKIH ELEMENATA

 
...Opći podaci
  Trg pet bunara smješten je u staroj gradskoj jezgri između Kapetanove kule, uz srednjovjekovni zid, i renesansnog bastiona Grimani na kojem je gradski perivoj (Kraljice Jelene).
  Godine 1574. (doba općeg renesansnog uređenja grada) izgrađena je na tom mjestu najveća gradska cisterna sastavljena od komora, filtera i bunara za sabiranje, dok je gornju površinu činio pločnik i red od pet osmerokutnih bunarskih vijenaca po kojima je prostor i dobio ime.
  Sama konstrukcija cisterne tijekom stoljeća ostala je ista, dok je pločnik doživio promjene.
  Pločnik cisterne funkcionirao je kao trg s raznim sadržajima, a njegov niz od pet bunarskih vijenaca čini ga raritetom na ovim prostorima.
  Kasnijim preuređenjem prostornog prstena uokolo cisterne, Trg je stekao neoklasicističke "fasade" s parapetima i rampama te balustradama i kandelabrima.STANJE TRGA PRIJE ZAHVATAPOGLED TRGA NA SREDNJOVJEKOVNI ZID I KAPETANOVU KULU


 
design by ZadarWeb